3e STEENLEGGING mei 2017 verslag

-  Z o    z a l    h u n    n a a m   n i e t    v e r l o r e n    g a a n  -

Op 15 mei zijn voor de derde keer Herdenkingsstenen gelegd. De herdenkingsceremonie was ook dit keer in de 'Societeit Varnebroek' aan het Varnebroek aan de rand van het Emmakwartier. In de ochtend is de eerste serie gelegd aan het Verdronken Oord en daarna in de Westerweg. In de middag waren we in het Emmakwartier.
De Bijeenkomst in de Societeit aan het Varnebroek was het centrale moment van de dag. De nabestaanden en overlevenden van zowel de ochtend- als de middagceremonie waren daar gezamenlijk aanwezig.

Dit jaar is er voor het eerst voor gekozen de stenen - die al enkele dagen eerder door Straatwerk-072 waren aangebracht - tijdens de ceremonie eerst te bedekken met een dun laagje zand. 75 jaar zijn de joodse bewoners onbekend gebleven wat gesymboliseerd wordt door het aanbrengen van het zand. Tijdens de ceremonie werd het zand weggegveegd en kwamen de namen tevoorschijn. Zo kregen de bewoners op de plek waar ze het laatst voor de wegvoering hadden gewoond weer een identiteit, hun naam. Door de aanwezigheid van nabestaanden en overlevenden kwamen er ook verhalen en gezichten bij.

De steenlegging begon vroeg in de ochtend op het Verdronkenoord nr. 25, waar Aaltje van der Kop-van Kreveld heeft gewoond. Speciaal voor nabestaanden en familie van de familie van der Kop is deze steenlegging in de ochtend gedaan. Men kwam uit Nederland, Zwitserland, de Verenigde Staten, Canada en Israël om de ceremonies mee te maken.
Na het Verdronkenoord is per touringbus naar de Westerweg 146, 82 en 15 gereden. Salomon van der Kop en Roza van der Kop-Glaser woonden op nr. 146, Barend Vlessing, Judith Vlessing-van der Kop en Aaltje Vlessing op nr. 82 en Hartog van der Kop en Dora Sientje van der Kop-Bos op nr. 15.

Na deze 4 steenleggingen is men naar de Sociteteit aan het Varnerbroek gereden waar de algemene bijeenkomst zou worden gehouden. Daar arriveerden intussen ook alle nabestaanden en familileden voor alle steenleggingen in de middag in het Emmakwartier. Als sprekers waren uitgenodigd Anjo van de Ven (Wethouder Cultuur van de gemeente Alkmaar), Henk ten Berge (Auteur) en Tamara Benima, Rabbijn. Voor de muziek in de Societeit als 's middags op straat zorgde het ensemble Heyser Klezmer uit Amsterdam. (www.heyserklezmer.nl - 0206909542).
Zie voor de diverse foto's onder de foto-button.

De middagsteenleggingen begonnen aan de Juliana van Stolberglaan. Daar woonden Hans en Gertruda Frankenberg met hun twee kinderen Louis en Eva. Hun huis werd eerst gevorderd door de Duitsers, later werden de twee kinderen in onderduik gebracht - zonder hun ouders. Louis en Eva hebben de Holocaust overleefd en Louis was aanwezig om bij zijn ouderlijk huis een toespraak te houden, maar tevens was hij in Nederland om op 16 mei in het Murmellius Gymnasium een lesbrief te presenteren. Hij en zijn zus zijn de hoofdpersonen in de lesbrief die geschikt is voor het Voortgezet onderwijs - zie daarvoor onder de button ONDERWIJS op deze site. Ook voor het Basionderwijs is een lesbrief gemaakt.
Bij de middagsessies waren leerlingen van de St. Adelbertusschool uit het Emmakwartier aanwezig om de bloemen te leggen.

Onder grote belangstelling van nabestaanden, familie, buren, huidige bewoners en geinteresseerden werden in het Emmakwartier diverse herdenkingsstenen gelegd. Nabestaanden vertelden hun verhaal, waarbij geregeld bleek dat ze hun opa, oma of oom en tante nooit hadden gekend. Tijdens de wandeling naar de diverse locaties van de steenleggingen kon het gebeuren dat nabestaanden elkaar na vele jaren ontmoetten zonder geweten te hebben dat men familie was. Dat zijn bijzondere gebeurtenissen.
Na de herdenkingen is men teruggekeerd naar de Societeit Varnebroek om verhalen te delen en afscheid te nemen.


... vlag halfstok in het Emmakwartier .........

Het was een bijzondere dag die een grote indruk heeft gemaakt, niet alleen op familie en nabestaanden, maar op alle aanwezigen inclusief de EHBO-mensen en Politie en Stadstoezichthouders.
Aan EHBO, Politie en Stadstoezicht zijn we dank verschuldigd vanwege hun aanwezigheid en grote betrokkenheid gedurende de gehele dag. Tevens dank aan de fotograaf van deze dag, Rob Warnars. Ook is dankbaar gebruik gemaakt van fotomateriaal van Willem Ridderhof.

WBack To Top