COMITE VAN AANBEVELING
COMITÉ VAN AANBEVELING
Mw. H. Kila, Pijnacker
Mw. M. van Rossen, Burgemeester van Alkmaar van 2001 t/m 2006
Mw. A. van de Ven, tot medio 2018 Wethouder van Cultuur, Alkmaar
Prof. Dr. A. Heertje, Naarden
Dhr. M. van Til, Schoorl
Hier volgen enkele reacties van de comitéleden
Maart 2019, mevr. Anjo van de Ven, raadslid OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar):
'Al vanaf de eerste kennismaking met de initiatiefnemers voor het plaatsen van de Joodse gedenkstenen - zo’n kleine vijf jaar geleden- voelde ik me er diep mee verbonden.
Zowel persoonlijk als professioneel. Persoonlijk, omdat de oorlog ook in mijn eigen familie een schaduw naliet en professioneel omdat het heel belangrijk is dat Alkmaar haar inwoners herdenkt, die tijdens die oorlogsjaren op wrede wijze zijn weggevoerd en omgebracht. Inwoners die uit hun eigen levensverhaal zijn weggerukt.
Met het plaatsen van de gedenkstenen geven wij aan deze slachtoffers hun naam, hun verhaal en hun plaats terug in onze stad. Tegelijkertijd realiseren we ons dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Die maak je en bewaak je samen. Door te blijven vertellen en te blijven gedenken.'
Mark van Til, ondernemer in Alkmaar:
"Het is verschrikkelijk dat steeds meer Joodse Nederlanders zich in ons land niet meer veilig voelen. De Herdenkingsstenen waarschuwen de huidige en toekomstige generaties voor de desastreuze gevolgen van antisemitisme."
Mw. M. van Rossen, voormalig burgemeester van Alkmaar:
'In 2004 vierde Alkmaar 750 jaar stadsrechten. Een bijzonder jaar voor mij als toenmalig burgemeester.
Naast de stadsrechten herdachten we ook het feit dat het precies 400 jaar geleden was dat de het stadsbestuur als eerste in Nederland joden vrijheid van godsdienst en vestiging bood.
Ik heb mij bij die gelegenheid verdiept in de bijzondere geschiedenis van de joden in Alkmaar.
Deze geschiedenis kreeg het jaar daarop in 2005 nog een extra dimensie toen Gwyn Prins, de zoon van de in de Tweede Wereldoorlog naar Bath gevluchte Eli Prins een ontroerende toespraak hield ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de eerste stedenband Alkmaar-Bath die vlak na de oorlog tot stand kwam als direct gevolg van de acties van Eli voor de uitgehongerde Alkmaarse kinderen.
Hij heeft de oorlog overleefd; vele andere Alkmaarse joden helaas niet. Ik vind het een mooie gedachte dat zij op passende wijze herinnerd worden in de vorm van een 'struikelsteen'.